فهرست مطالب

مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی - پیاپی 61 (پاییز 1401)

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 61 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ابراهیم کیوان، سلیمان ایرانزاده* صفحات 1-22

    پس از خصوصی سازی و پذیرش شرکت مخابرات ایران در بورس، اطلاع از وضعیت کارآیی مراکز تلفن شهری برای سهامداران امری اجتناب ناپذیر است. پژوهش حاضر در صدد پاسخ گویی به این سوال اساسی است که چگونه متغیرهای موثر بر کارآیی مراکز را شناسایی و مراکز ناکارا را به مرز کارایی رساند. بدین منظور با جمع آوری نظرات خبرگان در قالب پرسش نامه مقایسات زوجی و آنالیز داده ها به روش فرایند تحلیل شبکه ای، متغیرهای موثر در کارایی مشخص شده است. داده های خام از ادارات برنامه ریزی، بازرسی و ارزیابی و صورت های مالی سال 1396، تهیه شده است. در ادامه کارایی مراکز به روش تحلیل پوششی داده ها در شرایط بازده به مقیاس ثابت و متغیر محاسبه، رتبه بندی و راه کارهای بهبود عملکرد مراکز ناکارا ارایه شده است. مطابق یافته ها توان مندی کارکنان، رضایت مندی کارکنان، رضایت مندی مشترکین و مهارت های مدیریتی موثرترین متغیرها در کارآیی هستند. اختلاف تعداد مراکز ناکارا در مقیاس ثابت و متغیر، یعنی ناکارایی مقیاس، عدم کارکرد در مقیاس بهینه و اتلاف منابع توسط مراکز می باشد. رتبه پایین شهرستان ها، لزوم گزینش روسای مخابرات شهرستان ها مطابق شایستگی های فردی و تخصصی را ایجاب می کند. همچنین از عوامل مهم ناکارایی مراکز، عدم وجود فضای رقابتی انگیزشی، قدرت تصمیم گیری و ریسک پذیری و وجود محدودیت های مختلف سازمانی و قانونی می باشد.

    کلیدواژگان: سوپرماتریس حد، قضاوت گروهی، عناصر تصمیم، نرخ ناسازگاری ماتریس، وابستگی متقابل
  • محسن میرجلیلی، حسن دهقان دهنوی*، شهناز نایب زاده صفحات 23-47
    ضرورت رعایت عوامل توسعه پایدار (بخصوص مسایل زیست محیطی) در صنعت کاشی و سرامیک به علت سهم بالای کارخانجات این صنعت، همواره مورد تاکید بوده است. در این مقاله سعی شده است به بررسی عوامل موثر در توسعه پایدار زنجیره تامین صنعت کاشی و سرامیک استان یزد پرداخته شود. هدف از پژوهش حاضر شناسایی جامع شاخص ها و ارایه الگوی جامع پایداری زنجیره تامین در صنایع کاشی و سرامیک استان یزد و همچنین اولویت بندی شاخص ها می باشد. در ابتدا، ضمن مطالعه ادبیات تحقیق، تعداد 11 نفر از مدیران حوزه صنعت کاشی و خبرگان دانشگاهی انتخاب گردیدند. نمونه ها با روش نمونه-گیری غیراحتمالی نوع گلوله برفی انتخاب گردید و از طریق مصاحبه نیمه ساخت یافته مولفه ها مورد شناسایی قرار گرفت و نمونه گیری تا حصول اشباع نظری ادامه یافت. در بخش کیفی، از رویکرد داده بنیاد استفاده گردید که زیرشاخص های بدست آمده براساس تحلیل داده بنیاد در 91 کد، 19 مفهوم و 6 مقوله دسته بندی شدند و همچنین یافته های بخش کیفی منجر به ارایه ی الگوی جامع پایداری زنجیره تامین در صنایع کاشی و سرامیک استان یزد گردید؛ تجزیه و تحلیل اطلاعات در بخش کمی، با استفاده از روش بهترین- بدترین فازی از طریق نرم افزار Lingo17 اجرا گردید و نتایج بخش کمی منجر به محاسبه وزن و همچنین اولویت بندی ابعاد و شاخص ها گردید که مفهوم تجهیزات با وزن نهایی 0.2777 بعنوان مهمترین شاخص و مفهوم جهانی شدن با وزن نهایی 0.0027 بعنوان کم اهمیت ترین اولویت بندی شدند.
    کلیدواژگان: پایداری زنجیره تامین، توسعه پایدار، روش بهترین و بدترین فازی، رویکرد داده بنیاد
  • رضا احتشام راثی، کژال زارعی*، غلامرضا پاشایی وحید، ناصر محمودی صفحات 48-64

    با توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات، بخشی از زنجیره تامین، از جمله مشتریان سازمانی، تامین کنندگان، و سایر بخش هایی است که نقش مهمی را در فرایند کسب و کار تجارت دارند، به تدریج به پلتفرم های موجود فناوری اطلاعات منتقل شده است که موجب تغییر کامل الگوهای تجارت سنتی شده است. از این رو، هدف تحقیق حاضر تبیین اثر رایانش ابری بر مدیریت زنجیره تامین الکترونیکی در صنعت ساخت و ساز می باشد. روش تحقیق در این مقاله توصیفی-همبستگی و از نوع تحلیل ماتریس واریانسی-کوواریانس است. این تحقیق به صورت کتابخانه ای و میدانی انجام شده است. بدین صورت که ابتدا مطالعات کتابخانه ای ادبیات «زنجیره تامین الکترونیکی مبتنی بر رایانش ابری»، پیشینه تحقیق و نظریاتی که راجع به موضوع وجود دارد، صورت گرفت و پس از شناسایی شاخص ها، پرسشنامه ای بین خبرگان شرکت های فعال در صنعت ساخت و ساز توزیع و پرسشنامه های تکمیل شده برگشت داده شد. در نهایت با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری، اثر رایانش ابری بر مدیریت زنجیره تامین الکترونیکی در صنعت ساخت و ساز تبیین گردید. بر اساس یافته های مدلسازی معادلات ساختاری، در شرکت های فعال در صنعت ساخت و ساز مورد بررسی، «اثربخشی هزینه (CEP)»، «تحویل (DP)»، «کیفیت (QP)»، «روابط مشتری (CRP)»، «یکپارچه سازی (IP)»، «فناوری (TP)»، «انعطاف پذیری (FP)»، «ثبات (S)»، «هوشمندی محیط (IE)»، «سهولت دسترسی (EA)» و «مزیت تاکتیکی (TA)» بر « زنجیره تامین الکترونیکی مبتنی بر رایانش ابری صنعت ساخت و ساز ایران» تاثیر مثبت و معناداری می گذارد.

    کلیدواژگان: رایانش ابری، زنجیره تامین، زنجیره تامین الکترونیکی، صنعت ساخت و ساز
  • قوام صالح، فرشاد حاج علیان*، علی مهدی زاده اشرفی، مجید جهانگیر فرد صفحات 65-83

    امروزه یک نظام ارزیابی و پایش در قالب مدیریت عملکرد که برنامه های سازمان را با یک نگرش سیستمی در تمام سطوح مورد پایش قرار داده و بازخوردهای لازم را جهت هموار کردن راه رسیدن به اهداف تعیین شده ارایه نماید، یکی از ضرورت ها برای هر سازمان است. پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل مدیریت عملکرد سازمان در صنعت نفت انجام شد. این پژوهش در دو بخش کیفی و کمی توسط روش های دلفی فازی و تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی انجام گرفت. بخش کیفی توسط مصاحبه های نیمه ساختار یافته از 20 نفر از خبرگان صنعت نفت و خبرگان دانشگاهی انجام شد. در بخش کمی، تعداد 241 نفر از مدیران عالی و میانی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. بر اساس نتایج بخش کیفی و روش دلفی فازی 4 مولفه اصلی (رگلاتوری، شناخت ابعاد و معیارهای عملکرد، برنامه اجرایی و سنجش عملکرد و اصلاح و بهبود مستمر عملکرد) و 31 مولفه فرعی برای مدیریت عملکرد سازمان شناسایی گردید. در بخش کمی، نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی نشان می دهد که 366/96 درصد کل واریانس توسط این 31 مولفه تبیین‏ می‏شود. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز نشان داد که رگولاتوری (مقررات) بر شناخت ابعاد ومعیارهای عملکرد به میزان 771/0؛ شناخت ابعاد ومعیارهای عملکرد بر برنامه اجرایی و سنجش عملکرد به میزان 063/1 و برنامه اجرایی و سنجش عملکرد براصلاح وبهبود مستمر عمکلرد به میزان 056/1 تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: صنعت نفت، مدیریت عملکرد سازمان، طراحی مدل
  • محمدصابر قائم مقامی، عزت الله اصغری زاده*، حسن فارسیجانی صفحات 84-101

    صنعت خودرو یکی از مهمترین صنایع تولیدی در جهان به شمار می رود و در ایران نیز این صنعت به عنوان لوکومتیو صتایع دیگر شناخته می شود. با این حال محصولات این صنعت آثار مخربی بر روی محیط زیست دارند و امروزه جدای از نگاه سنتی به عملکرد سازمان ها مسایل دیگری از قبیل مسایل زیست محیطی و اجتماعی نیز برای موفقیت سازمان با اهمیت شده اند؛ به همین منظور وجود مدلی برای ارزیابی عملکرد تولید پایدار در این صنعت بسیار با اهمیت است. هدف این پژوهش شناسایی شاخص ها و ارایه مدلی برای ارزیابی عملکرد تولید پایدار در صنعت خودروسازی ایران است. برای بررسی نظرات و انجام مصاحبه ها در این پژوهش تعداد 10 نفر از خبرگان تراز اول صنعت خودرو به شیوه تصادفی انتخاب شده اند. پژوهش در سه فاز اصلی شناسایی شاخص ها با فراترکیب، غربالگری شاخص ها با دلفی فازی و در نهایت مدلسازی به روش ساختاری تفسیری انجام گرفته است. پس از انجام دلفی فازی 5 معیار و 20 شاخص شناسایی شدند و در مرحله مدلسازی برنامه های آموزشی برای کارکنان و قابلیت اطمینان به عنوان سنگ بنای مدل و فرهنگ سازمانی به عنوان تاثیرپذیرترین شاخص شناسایی شد. با توجه به مدل توجه به تمام معیار های شناسایی شده(اقتصادی، زیست محیطی-سبز، اجتماعی، مدیریتی و تکنولوژیکی) برای رسیدن به تولید پایدار امری ضروری است و باید از تمامی جنبه های مختلف دانشی در این مسیر بهره برد.

    کلیدواژگان: تولید پایدار، ارزیابی عملکرد، مدلسازی ساختاری تفسیری، صنعت خودرو
  • سید حسن ضابطی اصل، ابراهیم علی رازینی*، مهرداد حسینی شکیب صفحات 103-118

    تولید محصول بدون نقص یکی از اهداف استراتژیک هر سازمان است.این در حالی است که نیل به هدف مزبور جز باحذف ضایعات امکان پذیر نیست.روش نوین تولید ناب به عنوان روشی جهت حذف اتلاف، به کار گرفته می شود. فلسفه اصلی تولید ناب را در یک جمله می توان «حذف هر فعالیت و فرایندی که ارزش خلق نمی کند» دانست.چنین فعالیت هایی اتلاف نامیده می شوند.این امر با تکنیک هایی که ابزارهای تولید ناب نامیده می شوند، محقق می گردد.در ادبیات ناب روش های متنوعی برای شناسایی و حذف ضایعات مطرح شده است، اما با این حال بسیاری از سازمان ها در اجرای سیستم های تولید ناب با مشکلات متعددی روبرو می شوند.این پژوهش سعی دارد از Triz به عنوان یک ابزار قدرتمند ،کارا و ساختاریافته که نگاهی متفاوت را در حوزه تعریف و حل مسایل پیش روی بشر گشوده است، جهت کاهش اتلاف در شرکت صنعتی نیرو محرکه بهره برده و ابزارهای حل مسیله آن را به عنوان راهکارهایی موثر در جهت تحقق اصول ناب در این سازمان معرفی نماید. برای این منظور نیز از تکنیک Topsis به عنوان یکی از کارآمد ترین روش های MADM استفاده گردید و ابزارهای کاراتر Triz در دستیابی به اصول ناب شناسایی شده و بر اساس میزان اثر گذاری اولویت بندی گردیدند. طبق نتایج رتبه بندی ابزارهای Triz ، ابزار پیرایش در اولویت اول قرار دارد که یک ابزار تحلیلی است و در ساختاردهی مسیله و تحلیل شرایط نقش اساسی دارد و به طور مستقیم باعث حذف اتلاف و افرینش ارزش می شود.

    کلیدواژگان: تولید ناب، ابزار تریز، شرکت صنعتی نیرو محرکه
  • محمد شمشیری، امیر بیات ترک*، طهمورث سهرابی، نازنین پیله وری سلماسی صفحات 119-139

    شرکت های خودروسازی به دنبال راه هایی می باشند که بتوانند استراتژی متمایزی را نسبت به دیگر شرکت های خودروسازی برای ارایه خدمات بهتر به مشتریان اتخاذ کنند. به نمونه ای از این استراتژی های متمایز، می توان به تصمیمات سرمایه گذاری در حوزه های جذاب شرکت های خودروسازی اشاره نمود. در همین راستا هدف این پژوهش، اولویت بندی حوزه های جذاب سرمایه گذاری صنعت خودرو بر اساس متد AHP و ارزیابی ریسک های سرمایه گذاری در حوزه جذاب تحقیق و توسعه بر اساس تکنیک FMEA بود. جامعه مورد مطالعه این پژوهش ، 21 نفر از خبرگان صنعت خودروسازی می باشند که بر اساس نمونه گیری قضاوتی انتخاب شده اند. ابتدا با استفاده از روش FAHP حوزه های جذاب صنعت خودرو شناسایی و اولویت بندی می شود و سپس با روش FMEA به تحلیل ریسک سرمایه گذاری در حوزه تحقیق و توسعه صنعت خودرو پرداخته می شود. نتایج پژوهش نشان داد که در بین معیارهای اصلی، سرمایه گذاری در روش های انتقال انرژی با وزن 0.438 رتبه اول را دارا می باشد. سرمایه گذاری در منابع انسانی و توسعه خطوط با وزن 0.180 و سرمایه گذاری در تولید مجموعه های اصلی با وزن 0.174 به ترتیب رتبه های دوم و سوم را کسب کردند. سپس در بین تمامی زیرمعیارها نیز سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه رتبه اول را کسب کرد. همچنین در حوزه تحقیق و توسعه، ریسک های مربوط به مرحله ارزیابی اولیه و تفصیلی نسبت به ریسک های مربوط به سایر مراحل از اولویت بیشتری برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، حوزه های جذاب سرمایه گذاری، ریسک
  • سالار امینی، مجتبی رمضانی *، جعفر بیک زاد، عباسقلی سنگی نور پور صفحات 140-156

    انقلاب صنعتی چهارم در حال دگرگونی صنایع تولیدی و خدماتی در سطح دنیا و به ویژه کشورهای پیشرو در این زمینه می باشد. این پدیده، می‌تواند همزمان فرصتها و تهدیدهای گسترده‌ای برای صنایع کشورمان به همراه داشته باشد. با تدوین برنامه‌های راهبردی متناسب با اتکا به توان و مزیتهای رقابتی ایران، می‌توان ضمن حفظ و ارتقای سطح رقابت‌پذیری صنایع کشور از این فضای در حال شکل‌گیری در جهت بهینه‌سازی فرآیندهای توسعه صنعتی استفاده بهینه نمود. در مقاله حاضر به ارایه الگوی توسعه پایدار با رویکرد انقلاب صنعتی 4 در صنعت خودرو پرداخته شده است. در این مطالعه، سعی شد تا موانع توسعه پایدار و همچنین فرصتهای انقلاب صنعتی 4 در جهت ایجاد توسعه پایدار، با بررسی ادبیات موضوع و نظر خبرگان طی اجرای تکنیک دلفی، شناسایی و دسته‌بندی گردد. سپس از رویکرد مدلسازی ساختاری تفسیری جهت سطح بندی و تعیین روابط بین موانع پایداری استفاده شد. در گام بعد، فرصتهای انقلاب صنعتی 4 توسط روش AHP فازی، رتبه‌بندی گردید. در نهایت، با استفاده از نظر خبرگان صنعت خودرو، پیشنهاداتی جهت تخصیص، فرصتهای انقلاب صنعتی 4 برای رفع موانع پایداری ارایه گردید. نتایج بدست آمده نشان داد: 1) بیشترین تاثیر را به ترتیب موانع سیاسی، فنی و اقتصادی بر پایداری و توسعه پایدار در صنعت دارند؛ 2) ابعاد محیطی و اجتماعی به ترتیب بیشترین تاثیر را از موانع سیاسی و فنی می‌پذیرند؛ 3) در بین فرصتهای انقلاب صنعتی 4) فرصتهای اطلاعاتی و تکنولوژیکی انقلاب صنعتی 4 دارای بالاترین رتبه و مدیریت زنجیره تامین دارای کمترین رتبه می‌باشد. 

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، فرصتهای انقلاب صنعتی 4، مدلسازی ساختاری تفسیری، موانع پایداری، AHP فازی
  • محمد امین مرتضوی، عاطفه امیندوست*، آرش شاهین، مهدی کرباسیان صفحات 157-175

    انتخاب اثر بخش تاکتیک های نگهداری وتعمیرات در صنعت با توجه به عوامل و شرایط تاثیر گذار بر هر یک از تجهیزات، ضرورت استفاده از رویکردهای ابداعی را نمایان می سازد. هدف از انجام این پژوهش دستیابی به ماتریسی همانند ماتریس تناقضات TRIZ می باشد تا به کمک این ماتریس بتوان تاکتیک های مناسب نگهداری و تعمیرات کنشی را انتخاب نمود. وجه تمایز این پژوهش با سایر پژوهش های مشابه، الگو گرفتن از ماتریس تناقضات TRIZ به منظور حل تناقضات عوامل موثر بر انتخاب تاکتیک های نگهداری و تعمیرات، اولویت بندی و انتخاب تاکتیک های مناسب می باشد. در این پژوهش به منظور انجام مقایسات و تحلیل داده های کیفی، از روش فراترکیب استفاده شده است، لذا بدین منظور پایگاه های داده مختلفی بین سال های 1960 تا 2022 بررسی شده است که حاصل بررسی های انجام شده، استخراج 115 مقاله معتبر و مرتبط می باشد.حاصل این پژوهش دستیابی به ماتریسی، مشابه ماتریس تناقضات TRIZ با قابلیت ارایه و انتخاب تاکتیک های نگهداری و تعمیرات کنشی، متناظر با پارامتر های اثر گذار بر هر تجهیز می باشد. به منظور اتخاذ تصمیم مناسب، نتایج نهایی در هر یک از سلول های ماتریس حاصل این پژوهش به کمک روش های تصمیم گیری اولویت بندی شده است. این ماتریس یاریگر مدیران و متخصصان نگهداری و تعمیرات واحدها در تصمیمگیری است و باعث افزایش سرعت در تصمیم گیری و انتخاب تاکتیک مناسب می گردد. بدر نهایت ماتریس حاصل جهت ارزیابی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تاکتیک های نگهداری و تعمیرات کنشی، TRIZ، مطالعات کیفی، روش متاسنتز، ANP
  • محمد عباسیان*، روح الله وحیدکیانی صفحات 176-197

    بررسی روند صادرات صنعت پلاستیک کشور بیانگر افت معنادار آن است. شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران بعنوان متولی سیاست گذاری در امر تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها، اقدام به عارضه یابی و برنامه ریزی راهبردی این حوزه نمود. تصمیم گیری علمی درخصوص انتخاب راهبرد مناسب توسعه صادرات صنعت پلاستیک و تعیین اولویت نسبی هر کدام در راستای رفع توامان و تک تک چالش های مبتلابه توسعه صادرات این صنعت در سالی که مزین به شعار «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» شده است؛ از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف این مقاله اولویت بندی و تحلیل حساسیت عوامل افت و راهبردهای ارتقای صادرات صنعت پلاستیک کشور با بهره گیری از تکنیک اولویت بندی سلسله مراتبی است. تحقیق حاضر کاربردی و توصیفی-پیمایشی از نوع مطالعه موردی است. جامعه آماری شامل مدیران اثرگذار صادرات صنعت پلاستیک است که به طریقه نمونه گیری تصادفی تعداد 30 نفر انتخاب شدند. نتایج نشان داد چالش های «نوسانات قیمت محصول» و «عدم تعامل با خریداران بزرگ خارجی» بترتیب با ضرایب تاثیر 631/0 و 197/0، دارای بالاترین تاثیر هستند. نتایج آنالیز حساسیت گرادیانی درخصوص این دو چالش، حاکی از اثرگذاری مثبت بالای راهبرد «ایجاد بسترهای لازم برای سهولت تجارت آزاد (منطقه ای-بین المللی)» در رفع آنهاست. نتایج آنالیز حساسیت کارایی کل چالش ها، نشان داد شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای رفع توامان چالش های پنجگانه حوزه صادرات صنعت پلاستیک، بایستی بیشترین توجه خود را معطوف به «ایجاد بسترهای لازم برای سهولت تجارت آزاد» (با ضریب تاثیر 358/0) نموده و با تلاش در جهت «ساماندهی خوشه های صادراتی» (با ضریب تاثیر 277/0)، «بهره برداری کارآمد از فناوری اطلاعات و ارتباطات» (با ضریب تاثیر 160/0) را با جدیت زیادتری دنبال نماید.

    کلیدواژگان: ارزیابی راهبرد، تکنیک تحلیل سلسه مراتبی، توسعه صادرات
  • محمود درویش صفت، جواد رضاییان*، محمد مهدی پورپاشا صفحات 198-215
    تیوری بازی حوزه ای از ریاضیات کاربردی است و به مطالعه رفتار راهبردی یعنی شرایطی که مطلوبیت هرعامل، به انتخاب خود و بازیگران دیگر همبستگی دارد می پردازد. زندگی روزمره ما، مثال هایی بیشمار از چنین وضعیتی دارد. هدف از انجام این تحقیق مدل سازی و حل مسله حمل و نقل سبز چند سطحی و ذینفعان متعدد به کمک تیوری بازی با مطرح کردن سناریو های مختلف به نحوی که کلیه ذینفعان حاضر در بازی به حدکثر منافع خود دست یابند می باشد. لذا یک مدل جامع چند سطحی زنجیره تامین متشکل از چند ذینفع همزمان، در نظر گرفته شده است، در مرحله اول با توجه به فاکتور های حمل و نقل و توزیع محصول بین اعضای زنجیره، مدل بهینه جهت دستیابی به کمترین هزینه در سطوح مختلف شامل، کمترین هزینه های خرید و تولید، نگهداری، کمبود و انبار همچنین کمینه سازی میزان دی اکسید کربن تولید شده در مراحل مختلف تولید و حمل برای طرفین بدست می آوریم، در ادامه رقابتی در چهار چوب یک بازی جهت انتخاب حالتی بهینه بین ذینفعان زنجیره تامین ارایه خواهد شد تا بهترین تصمیم در شرایط یک بازی مشارکتی با در نظر گرفتن سناریو های مختلف اتخاذ گردد. در این راستا از نرم افزار اکسل و گمز جهت مدل سازی و حل مثال عددی مطرح شده استفاده شد و نتایج بدست آمده برتری مقادیر بهینه مدل تیوری بازی را تایید کرد.
    کلیدواژگان: حمل و نقل سبز چند سطحی، ذینفعان چند گانه، نظریه بازی
|
  • Ebrahim Keivan, Soleyman Iranzadeh * Pages 1-22

    After the privatization and acceptance of Iran Telecommunication Company in the stock exchange, it is inevitable for the shareholders to know the efficiency status of the local telephone exchanges. The present study seeks to answer the fundamental question of how to identify the variables affecting the efficiency of exchanges and bring inefficient exchanges to the efficiency frontier. For this purpose, by collecting the opinions of experts in the form of a pairwise comparison questionnaire and analyzing the data using the analytic network process, effective variables in performance have been identified. Raw data have been prepared from planning, inspection and evaluation departments and financial statements for 2017. In the following, the efficiency of the exchanges is presented by data envelopment analysis method in terms of returns to a fixed and variable scale of calculation, ranking and strategies to improve the performance of inefficient exchanges. According to the findings, employee capability, employee satisfaction, customer satisfaction and management skills are the most effective variables in efficiency. The difference between the number of inefficient exchanges on a fixed and variable scale is the inefficiency of the scale, the non-functioning on the optimal scale and the waste of resources by the exchanges. The low rank of the cities necessitates the selection of the heads of telecommunications of the counties according to individual and specialized competencies. Also, the inefficiency of the exchanges is the lack of motivational competitive environment, decision-making power and risk-taking, and the existence of various organizational and legal constraints.

    Keywords: Decision elements, Group judgment, Interdependence, Limit super matrix, Matrix incompatibility rate
  • Mohsen Mirjalili, Hasan Dehghan Dehnavi *, Shahnaz Nayebzadeh Pages 23-47
    The need to observe the factors of sustainable development (especially environmental issues) in the ceramic-tile industry due to the high share of factories in this industry, has always been emphasized. In this article, we have tried to study the effective factors in the sustainable development of the supply chain of the ceramic-tile industry in Yazd province. The purpose of this study is to identify the indicators and provide a comprehensive model of supply chain sustainability in the ceramic-tile industry of Yazd province and to prioritize the indicators. Initially, while studying the research literature, 11 university administrators and experts were selected. Samples were selected by non-probabilistic snowball sampling method. The components were identified through semi-structured interviews and sampling was continued until theoretical saturation was obtained. In the qualitative part, the grounded theory approach was used. The obtained sub-indices were classified into 91 codes, 19 concepts and 6 categories based on the analysis of the grounded theory approach. Also, the findings of the quality sector led to the presentation of a comprehensive model of supply chain stability in the ceramic-tile industry of Yazd province. Quantitative data analysis was performed using the best-worst fuzzy method through Lingo17 software. And the results of the quantitative section led to the calculation of weight as well as the prioritization of dimensions and indicators. The concept of equipment with a final weight of 0.2777 was prioritized as the most important indicator and the concept of globalization with a final weight of 0.0027 as the least important.
    Keywords: best, worst fuzzy method, Grounded Theory Approach, Supply chain stability, Sustainable Development
  • Reza Ehtesham Rasi, Kajal Zarei *, Gholamreza Pashaei Vahid, Naser Mahmoudi Pages 48-64

    With the development of information and communication technology, part of the supply chain, including organizational customers, suppliers, and other sectors that play an important role in the business process, has been transferred to existing information technology platforms, causing a complete change. Patterns of trade have become traditional. Thus, the purpose study is to present a conceptual model of the electronic supply chain based on cloud computing in the Iranian construction industry. The research method in this study is descriptive-correlational and analysis of the variance-covariance matrix. This research has been done in the form of libraries and fields. Thus, first, the literature libraries of the "electronic supply chain based on cloud computing", research background and theories on the subject were conducted, and after identifying the indicators, a questionnaire was distributed among the experts of companies active in the construction industry and a questionnaire was distributed. Finally, using the structural equation modeling method, the proposed conceptual model of the research was analyzed. Based on the structural equation modeling findings, in the companies active in the construction industry, "Cost Effectiveness (CEP)", "Delivery (DP)", "Quality (QP)", "Customer Relationship (CRP)", "Integration" (IP) "," Technology (TP) "," Flexibility (FP) "," Stability (S) "," Environmental Intelligence (IE) "," Ease of Access (EA) "and" Tactical Advantage (TA) " on "Electronic supply chain based on cloud computing in Iran's construction industry" has a positive and significant effect.

    Keywords: cloud computing, Construction Industry, Supply Chain, Electronics Supply Chain
  • Ghavam Saleh, Farshad Haj Alian *, Ali Mehdizadeh Ashrafi, Majid Jahangir Fard Pages 65-83

    Nowadays, one of the necessities for every organization is an assessment and monitoring system in performance management form, monitoring the organization’s plans with a systemic approach at all levels, besides providing the feedback required to pave the way to achieve the predetermined objectives. The present study was aimed at designing a model for an organization’s performance management in the oil industry. It was carried out in two qualitative and quantitative phases by fuzzy Delphi and exploratory factor analysis methods, as well as confirmatory factor analysis (CFA). The qualitative phase was progressed by semi-structured interviews with 20 experts in oil industry and academic experts. In the quantitative phase, 241 senior and middle managers were chosen as the statistical sample. Based on the qualitative phase’s results and the fuzzy Delphi method, four main components (regulatory, recognition of criteria and dimensions of performance, executive plan and performance measurement, and continuous performance improvement) and 31 sub-components were identified for the organization’s performance management. The results of the exploratory factor analysis in quantitative phase revealed that 96.366% of the total variance is explained by these 31 components. Furthermore, according to the confirmatory factor analysis results, regulatory component affects the recognition of performance measures dimensions with the size of 0.771; recognition of criteria and dimensions of the performance has an effect with the size of 1.063 on the executive plan and performance measurement; and finally, the executive plan and performance measurement have an effect with the size of 1.056 on the continuous improvement and modification.

    Keywords: : Oil Industry, Organization performance management, Model Design
  • MohammadSaber Ghaemmaghami, Ezato Lah Asghari Zade *, Hasan Farsijani Pages 84-101

    The automotive industry is one of the most important manufacturing industries in the world and in Iran this industry is known as the locomotive of other industries. However, the products of this industry have detrimental effects on the environment, and today, apart from the traditional view of the performance of organizations, other issues such as environmental and social issues have become important for the success of the organization; Therefore, having a model to evaluate sustainable production performance in this industry is very important. The purpose of this study is to identify the indicators and present a model to evaluate the performance of sustainable production in the Iranian automotive industry. In order to review the opinions and conduct interviews in this research, 10 first-rate experts in the automotive industry have been randomly selected. The research was carried out in three main phases: identification of indicators with Meta-synthesis, screening of indicators with fuzzy Delphi and finally modeling by Interpretive Structural Modelling method. After performing fuzzy Delphi, 5 criteria and 20 indicators were identified and in the modeling phase of training programs for employees and reliability was identified as the cornerstone of the model and organizational culture as the most affectability indicator. According to the model, it is necessary to pay attention to all the identified criteria (economic, environmental, social, managerial and technological) to achieve sustainable production, and all different aspects of knowledge should be used in this direction.

    Keywords: Sustainable production, Performance Evaluation, Interpretive Structural Modeling, Automotive Industry
  • Seyed Hassan Zabeti Asl, Ebrahim Ali Razini *, Mehrdad Hoseini Shakib Pages 103-118

    Flawless product production is one of the strategic goals of any organization. However, achieving this goal is not possible without eliminating waste. Lean production method is used as a way to reduce waste. The main philosophy of lean production in one sentence can be "the elimination of any activity and process that does not create value." Such activities are called wastage. This is achieved by techniques called lean manufacturing tools. The lean literature offers a variety of methods for identifying and disposing of waste, but many organizations still face several difficulties in implementing lean manufacturing systems. This study tries to use Triz as a powerful, efficient and structured tool that has opened a different perspective in the field of defining and solving problems facing human beings, to reduce waste in the driving force industrial company and use its problem-solving tools as solutions. Introduce effective in order to achieve pure principles in this organization. For this purpose, Topsis technique was used as one of the most efficient MADM methods and more efficient Triz tools in achieving pure principles were identified and prioritized based on effectiveness. According to the ranking results of Triz tools, the splicing tool is in the first priority, which is an analytical tool that plays a key role in structuring the problem and analyzing the situation, and directly eliminates the loss and creation of value.

    Keywords: Lean production, Triz Tool, Niroo Mohrakeh Industrial Company
  • Mohammad Shamshiri, Amir Bayat Tork *, Tahmoures Sohrabi, Nazanin Pilevari Salmasi Pages 119-139

    Automotive companies are looking for ways to adopt a different strategy from other automotive companies to provide better customer service. An example of these distinct strategies is investing decisions in attractive areas of automotive companies. In this regard, the purpose of this study was to prioritize attractive areas of investment in the automotive industry based on the AHP method and evaluate investment risks in attractive areas of research and development based on the FMEA technique. The study population of this study is 21 experts in the automotive industry who have been selected based on judgmental sampling.First, using the FAHP method, attractive areas of the automotive industry are identified and prioritized, and then with the FMEA method, investment risk in the field of research and development of the automotive industry is analyzed. The results showed that among the main criteria, investment in energy transfer methods weighing 0.438 ranks first. Investment in human resources and development of lines with a weight of 0.180 and investment in production of main collections with a weight of 0.174 won the second and third ranks, respectively.Then, among all the sub-criteria, investment in research and development was ranked first. Also in the field of research and development, the risks related to the initial and detailed evaluation stage had a higher priority than the risks related to other stages.

    Keywords: Research, development(r&d), attractive areas of investment, Risk
  • salar amini, mojtaba ramazani*, Jafar Beikzad, abasgholi sanginorpor Pages 140-156

    The Fourth Industrial Revolution is transforming the manufacturing and service industries around the world, especially the leading countries in this field. This phenomenon can simultaneously bring wide opportunities and threats to our country's industries. By formulating strategic plans in accordance with the strength and competitive advantages of Iran, while maintaining and promoting the level of competitiveness of the country's industries, this emerging space can be used optimally to optimize industrial development processes. Using the Industrial Revolution 4, this paper presents a model of sustainable development with the approach of in the automotive industry. In this study, we tried to identify and categorize the obstacles to sustainable development as well as the opportunities of the Industrial Revolution 4 in order to create sustainable development by examining the literature and the opinion of experts during the Delphi technique. Then, the interpretive structural modeling approach was used to level and determine the relationships between stability barriers. In the next step, the opportunities of the Industrial Revolution 4 were ranked by the fuzzy (AHP) method. Finally, using the opinion of automotive industry experts, proposals were made to allocate the opportunities of the Industrial Revolution 4 to remove the obstacles to sustainability. The results showed: 1. Political, technical and economic barriers have the greatest impact on sustainability and sustainable development in industry, respectively; 2. Environmental and social dimensions are most affected by political and technical barriers, respectively; 3. Among the opportunities of the Industrial Revolution 4 the information and technological opportunities of the Industrial Revolution 4 have the highest rank and the supply chain management has the lowest rank.

    Keywords: Sustainable Development, Industrial Revolution Opportunities 4, Interpretive Structural Modeling, Sustainability Barriers, Fuzzy AHP
  • Mohammad Amin Mortazavi, Atefeh Amindoust *, Arash Shahin, Mehdi Karbasian Pages 157-175

    The effective selection of maintenance tactics in the industry according to the factors and conditions affecting each of the equipment, shows the need to use innovative approaches. The purpose of this study is to obtain a matrix similar to the TRIZ contradictions matrix so that with the help of this matrix, appropriate maintenance tactics and functional repairs can be selected according to the condition of each equipment. In this study, in order to compare and analyze qualitative data, the , Meta-synthesis method has been used, so for this purpose, various databases, publications and search engines between 1960 and 2022 have been studied. The result of the studies performed using the , Meta-synthesis method is the extraction of 115 valid and related articles. In this research, the relationship between TRIZ principles and operational maintenance tactics has been obtained using the , Meta-synthesis method.The result of this research is the achievement of a matrix similar to the TRIZ contradiction matrix with the ability to provide and select maintenance tactics, corresponding to the parameters affecting each equipment. In order to make the right decision, the final results in each of the matrix cells of this study are prioritized using decision making methods. This matrix assists managers and maintenance specialists in decision-making and increases the speed of decision-making and selection of appropriate tactics. . Finally, the resulting matrix has been studied for evaluation in the National Iranian South Oilfields Company.

    Keywords: Procative Maintenance, TRIZ, Meta-synthesis, ANP
  • Mohammad Abbasian *, Ruhollah Vahidkiani Pages 176-197

    Examining the export trend of the country's plastics industry shows a significant decline. The NIPC, as the custodian of policy-making in the field of production, support and disinfection, undertook complications and strategic planning in this field. Scientific decision regarding the selection of the appropriate export development strategy for the plastics industry and the determination of the relative priority of each in order to eliminate the challenges of the export development of this industry is of special importance. The purpose of this article is to prioritize and analyze the sensitivity of declining factors and strategies to promote the export of the country's plastic industry by using AHP. The present research is an applied and descriptive-survey case study. The statistical population includes the effective export managers of the plastics industry who were selected by random sampling of 30. The results showed that the challenges of "product price fluctuations" and "lack of interaction with large foreign buyers" have the highest impact with impact coefficients of 0.631 and 0.197, respectively. The results of GSA of these two challenges indicate a positive effect on the strategy of "creating the necessary conditions for the facilitation of free trade (regional-international)" in solving them. The results of the SA of the total challenges showed that the NIPC, in order to meet the five challenges in the field of plastics industry exports, should pay the most attention to "creating the necessary conditions for facilitating free trade". Efforts to "organize export clusters", "efficient use of ICT" to pursue more seriously.

    Keywords: strategy evaluation, Analysis Hierarchical Procedure, Export development
  • Mahmood Darvishsefat, Javad Rezaeian *, Mohammad Mahdi Pourpasha Pages 198-215
    Game theory, a branch of applied mathematics, which has been recently used to study strategic behavior, i.e. the conditions in which the desirability of each factor depends on the decisions made by the players. The paper proposes a multilevel green transportation model under multi-stakeholder’s condition, that game theory could be used to selects the best interactive mode by presenting different scenarios so that all stakeholders in a game achieve their maximum benefits.In this paper, a comprehensive multi-level supply chain model consisting of several simultaneous stakeholders has been considered. An optimal model was developed to achieve the lowest cost at different levels of the chain. The optimal model includes the lowest costs of purchase and production, maintenance, shortage, and warehousing. The model also includes various components of products transportation and distribution for all members of the chain. The produced Co2 at different stages of production and transportation for both involved parties was accounted in the model to minimize the environmental impacts. Furthermore, a competition in the context of a game to select the optimal situation between the stakeholders of the supply chain has been considered make the best decision in terms of a participatory game by considering different scenarios. In this paper, Excel and Gams software were used to model and solve the numerical example. The results confirmed the superiority of the optimal values of the game theory model.
    Keywords: Game Theory, multilevel green transportation, multi-stakeholders